Niyang River Visitor Center, proj. Standardarchitecture, źródło: www.standardarchitecture.cn

Kamień z rzeki

W 2011 roku nad brzegiem rzeki Niyang w Tybecie stanął budynek, mieszczący kasę biletową, toalety, przebieralnie i miejsce do odpoczynku dla turystów. Pawilon stanął w miejscu bardzo chętnie odwiedzanym przez turystów i z myślą o nich został zaprojektowany.

Niyang River Visitor Center, proj. Standardarchitecture, źródło: www.standardarchitecture.cn
Niyang River Visitor Center, proj. Standardarchitecture, źródło: www.standardarchitecture.cn

Historia zna wiele przypadków, gdy turystyczna infrastruktura przytłoczyła krajobrazowe walory okolicy, gdy udogodnienia dla zwiedzających przyćmiły piękno danego miejsca, odwróciły od niego uwagę. Tym razem stało się inaczej. Pracownia Standardarchitecture, która opracowała wizję turystycznego pawilonu słynie nie tylko z przywiązania do form skromnych, minimalistycznych, ale i z projektów, odznaczających się ogromnym, skrajnym wręcz szacunkiem do zastanego kontekstu.

Niyang River Visitor Center, proj. Standardarchitecture, źródło: www.standardarchitecture.cn
Niyang River Visitor Center, proj. Standardarchitecture, źródło: www.standardarchitecture.cn

Wyjątkowy krajobraz płynącej przez Tybet rzeki Niyang stał się nie tylko inspiracją, ale i wpłynął bezpośrednio na kształt pawilonu. Architekci do jego budowy użyli bowiem kamieni, występujących w tym miejscu, znalezionych w rzece i na okolicznych wzgórzach. Poza jasnymi kamieniami w budowli nie da się dostrzec nie tylko innego budulca, ale i innych detali czy elementów architektonicznych. Surowa, geometryczna bryła nie została w żaden sposób ozdobiona.

Niyang River Visitor Center, proj. Standardarchitecture, źródło: www.standardarchitecture.cn
Niyang River Visitor Center, proj. Standardarchitecture, źródło: www.standardarchitecture.cn

Jej nieregularny kształt ma służyć turystom: okna przebito w takich miejscach, by kadrowały najpiękniejsze widoki tym, którzy znajdują się na dziedzińcu. Funkcje pawilonu (kasa, toalety itd.) wkomponowano w bryłę tak, że stały się prawie niewidoczne. „Zamaskowanie” praktycznego charakteru budynku spowodowało, że może on przypominać raczej geometryczną rzeźbę lub niezwykły twór natury, a nie pawilon, służący obsłudze ruchu turystycznego.

Niyang River Visitor Center, proj. Standardarchitecture, źródło: www.standardarchitecture.cn
Niyang River Visitor Center, proj. Standardarchitecture, źródło: www.standardarchitecture.cn