apple4

Najszczęśliwsze miejsce pracy

W miejscowości Cupertino w Dolinie Krzemowej rozpoczyna się właśnie budowa nowej siedziby głównej koncernu Apple. Swoje biura będą tu miały – poza samym Applem także inne należące do grupy firmy, m.in. Google, Facebook, Yahoo. Projekt budynku powstał w pracowni Sir Normana Fostera – jednak ideę gmachu w kształcie pierścienia wymyślił sam Steve Jobs. To on przed śmiercią przekazał swoją koncepcję siedziby firmy deweloperowi, który zajął się jej realizacją, znajdując uprzednio architekta, który ją dopracował. Biurowiec ma być gotowy w 2016 roku.

Siedziba firmy Apple, Cupertino, USA, proj. Norman Foster, źródło: www.fosterandpartners.com
Siedziba firmy Apple, Cupertino, USA, proj. Norman Foster, źródło: www.fosterandpartners.com

Gmach w kształcie pierścienia będzie jednym z największych biurowców świata- pomieści się 26 hektarów powierzchni użytkowej. Jednak nie tylko wielkość imponuje w tym przedsięwzięciu. Nowa siedziba główna koncernu Apple ma być pierwszym na świecie biurowcem nowej ery, obiektem stworzonym według zasad zrównoważonego rozwoju, a więc ekologicznym, energooszczędnym, ale też niezwykle „przychylnym” pracownikom oraz otoczeniu. Aby zrekompensować przyrodzie wydarcie jej terenu pod zabudowę dookoła czterokondygnacyjnego gmachu (którego obwód  ma wynosić ponad półtora kilometra – obejście go zajmie kwadrans) zostanie zasadzonych siedem tysięcy drzew oraz tysiące specjalnie dobranych krzewów i kwiatów, dobranych tak, aby kwitły w rożnych porach roku, na przemian. Szklany gmach zostanie więc zatopiony w zieleni; rośliny otoczą go ze wszystkich stron, bo wnętrze pierścienia zajmie dziedziniec – sad z drzewami owocowymi i oliwnym gajem.

Wokół budynku nie ma być widać samochodów: parking dla pracowników zostanie ukryty pod ziemią, podobnie jak prowadzące tunelami dojazdy do niego. Ideą Steve’a Jobsa oraz projektantów gmachu było, aby wokół biurowca nie trzeba było nigdzie wylewać asfaltu – 80% powierzchni działki pokryją rośliny, biurowiec zajmie tylko 20%.

Projekt nowej siedziby firmy Apple, Inc., Cupertino, Ca, USA, źródło: www.cupertino.org
Projekt nowej siedziby firmy Apple, Inc., Cupertino, Ca, USA, źródło: www.cupertino.org

Energię gmach ma pozyskiwać przede wszystkim z gazu; w mniejszym stopniu dostarczy jej też słońce: dach budynku pokryją panele fotowoltaiczne. Nie będzie tu klimatyzacji – wentylacja w gmachu będzie oparta o naturalną cyrkulację powietrza. Diody LED oświetla wnętrza po zmroku, wcześniej przez całkowicie przeszklone ściany do wnętrza będzie dostawało się dużo światła dziennego. Aby jeszcze bardziej podkreślić związek budowli z naturą ściany w jego wnętrzu mają mieć kolor kamienia – nie będzie tu wielobarwnych powierzchni ani tapet.

Projekt nowej siedziby firmy Apple, Inc., Cupertino, Ca, USA, źródło: www.cupertino.org
Projekt nowej siedziby firmy Apple, Inc., Cupertino, Ca, USA, źródło: www.cupertino.org

W budynku, którego budowa ma kosztować 5 miliardów dolarów, będzie pracowało 13 tysięcy ludzi. Większość z nich będą to inżynierowie i projektanci, odpowiedzialni za opracowywanie nowych technologii, nowych sprzętów i nowych produktów – a więc w największym stopniu wpływający na rozwój firmy. Budynek swoją formę zawdzięcza poniekąd im: członkowie zarządu Apple nie ukrywają, że innowacyjność budynku nie jest tylko architektonicznym widzimisie – ma bowiem pobudzać kreatywność pracowników, ma budować środowisko, w którym staną się oni jeszcze bardziej wydajni, bardziej twórczy i bardziej oddani firmie. Jak mówią badania, długie korytarze, zakręty pod kątem prostym, a także zbyt duża ilość kondygnacji w biurowcu bardzo negatywnie wpływają na wydajność pracowników. To dlatego nowa siedziba Apple ma kształt pierścienia (ani jednego kąta prostego!) i tylko 4 piętra. Różne techniczne rozwiązania chroniące środowisko – to nie troska o naturę, to relacja na wynik badań, mówiących, że z szanującą naturę firmą pracownik chętniej się identyfikuje. W ekologicznym i przyjaznym ludziom (okrągłym i niskim) budynku każdy pracownik powinien się czuć dobrze, swobodnie, a zrelaksowany pracownik daje z siebie więcej. Z tego samego powodu w biurowcu Apple powstanie stosunkowo mało stanowisk z biurkami. Większość gmachu stanowić będzie otwarta przestrzeń, inspirująca do współpracy, rozmów, dyskusji. Jak mówił w jednym z wywiadów przedstawiciel firmy Apple, celem takiej aranżacji wnętrza jest „cyrkulacja” – aby pracownik zaczynający rano pracę w jednym miejscu budynku popołudniu skończył ją, przebywszy cały obwód biurowca. Im więcej między pracownikami ruchu, im więcej razy się ze sobą spotkają, wymieniają pomysłami, dyskutują – tym większe przynosi to efekty dla firmy. Praca w firmie Apple w najmniejszym stopniu polega na siedzeniu za biurkiem.

Projekt nowej siedziby firmy Apple, Inc., Cupertino, Ca, USA, źródło: www.cupertino.org
Projekt nowej siedziby firmy Apple, Inc., Cupertino, Ca, USA, źródło: www.cupertino.org

W budynku znajdzie się więc także ogromna kafeteria (z wyjściem na dach, na którym będzie można jeść i pracować w piknikowej atmosferze), siłownia, wspomniane już miejsca na pikniki, a także sala audytorium, mogąca pomieścić tysiąc widzów oraz laboratoria do testowania nowych pomysłów.

Dodaj komentarz