RAW:almond , proj. OS31, źródło: http://backstage.worldarchitecturenews.com/

Restauracja na lodzie

Znany portal internetowy, poświęcony architekturze, World Architecture News, co roku przyznaje WAN Awards – nagrody najciekawszym, najlepiej przez czytelników ocenianym, najbardziej innowacyjnym projektom. W 2015 roku w kategorii obiektów tymczasowych dostrzeżona została realizacja z Kanady, autorstwa pracowni OS31.

RAW:almond , proj. OS31, fot. Emily Patrician, David Firman, Jacqueline Young, źródło: http://os31.net
RAW:almond , proj. OS31, fot. Emily Patrician, David Firman, Jacqueline Young, źródło: http://os31.net

W Winnipeg powstała restauracja, która istniała i działała tylko w kilkumiesięcznym sezonie zimowym. Wszystko to dlatego, że stanęła ona… na środku zamarzniętej rzeki. Pracownia OS31, która specjalizuje się w projektowaniu bardzo lekkich konstrukcji na potrzeby odbywające się co roku zimowego festiwalu zaprojektowała pawilon, przystosowany do postawienia na lodzie. Projekt został wyłoniony w drodze konkursu i zrealizowany w styczniu 2015 (istniała przez 3 tygodnie, w czasie których wydano w niej ponad 3 tysiące posiłków).

RAW:almond , proj. OS31, fot. Emily Patrician, David Firman, Jacqueline Young, źródło: http://os31.net
RAW:almond , proj. OS31, fot. Emily Patrician, David Firman, Jacqueline Young, źródło: http://os31.net

Pawilon restauracyjny o nazwie RAW:almond zaprojektowano tak, by nie tylko mógł stać, ale i normalnie funkcjonować jako restauracja na środku zamarzniętej rzeki. Jury konkursu WAN Awards doceniło projekt, dostosowany do lokalnych warunków, wykorzystujący zarówno możliwości, jakie daje kanadyjski klimat, położenie Winnipeg nad rzeką, ale i przywiązanie mieszkańców miasta do celebrowania uroków zimy.

RAW:almond , proj. OS31, fot. Emily Patrician, David Firman, Jacqueline Young, źródło: http://os31.net
RAW:almond , proj. OS31, fot. Emily Patrician, David Firman, Jacqueline Young, źródło: http://os31.net