Nyt Hospital Nordsjælland, proj. Herzog & de Meuron i Vilhelm Lauritzen Arkitekter, źródło: www.regionh.dk

Zielony szpital przyszłości

Kilka kilometrów na północ od Kopenhagi ma wkrótce powstać Nyt Hospital Nordsjælland – największy szpital w Danii i jeden z większych w Europie. Jednak nie tylko rozmiar będzie go wyróżniał. Inwestycja ma być skomponowana według nowych, postępowych idei leczenia, ma wskazywać drogę innym podobnym przedsięwzięciom.

Bo współczesny szpital nie może być zimnym pawilonem, w którym rzędami biegną na przemian sale dla pacjentów i gabinety zabiegowe; nie może być „fabryką”, w której znaczenie ma tylko diagnoza i choroba, zaś człowiek ze swoimi uczuciami i emocjami jest tylko uciążliwym balastem; nie powinien być wreszcie odhumanizowaną przestrzenią, w której czystość i higiena są jedynymi walorami.

Kilka dni temu zaprezentowano światu trzy projekty, które zakwalifikowano do finału konkursu architektonicznego na gmach duńskiego szpitala Nyt Hospital Nordsjælland, które w najlepszym stopniu oddały ducha założeń projektowych. Co ciekawe, finalistami zostały propozycje zgłoszone przez trzy bardzo znane pracownie. Jedną z nich opracował zespół trzech biur: C. F Møller, Alectia i Rambøll (C. F Møller – to światowej sławy duńskie biuro, odpowiedzialne za najbardziej prestiżowe realizacje w tym kraju); drugą grupa pod przewodnictwem Bjarke Ingelsa i jego pracowni BIG we współprac z WHR architects i Arup. Trzeci z najlepszych projektów zgłosili Jacques Herzog i Pierre de Meuron (we współpracy z pracownią Vilhelm Lauritzen Arkitekter).

We wszystkich trzech projektach kluczową rolę odgrywa zieleń. Można by nawet uznać, że jest ważniejsza niż budynki. Otacza szpital, wypełnia jego dziedzińce i pokrywa dachy. Wszystkie projekty założyły tak układ wnętrz i okien, aby pacjenci jak największy i jak najczęstszy widok na zieleń na zewnątrz. Jak się łatwo domyślić, wszystkie zaprojektowane gmachy są ekologiczne i energooszczędne.
Konkurs na szpital pod Kopenhagą jest ciekawym przeglądem koncepcji, jak w ogromnym obiekcie stworzyć przyjazną ludziom, bezpieczną a zarazem poddaną wszelkim wymogom funkcjonalnym przestrzeń.

Zespół pracowni BIG zaproponował budowę zespołu budynków (każdy na planie kwadratu z wewnętrznym dziedzińcem), zgrupowanego wokół centralnie położonego pawilonu recepcyjnego. Tym samym powstałby spójny zespół zabudowy, którego każda część mogła by być jednak traktowana osobno i pełniłaby inną rolę. Jury konkursowe doceniło pogodny charakter tego „kampusu” oraz precyzyjny podział funkcjonalny nie tylko każdego z pawilonów, ale i każdej z ich kondygnacji.

Nyt Hospital Nordsjælland, proj. Herzog & de Meuron i Vilhelm Lauritzen Arkitekter, źródło: www.regionh.dk
Nyt Hospital Nordsjælland, proj. Herzog & de Meuron i Vilhelm Lauritzen Arkitekter, źródło: www.regionh.dk

Herzog & de Meuron zaprojektowali “kleksa” – gmach układający się w kształt falującej pętli. Ten nietypowy kształt miał odebrać gmachowi monumentalność i chłód, tradycyjnie kojarzone ze szpitalami, a także zapewnić wnętrzom dostęp światła dziennego.

Zespół dowodzony przez pracownię CF Møller opracował projekt, w którym szpitalne pawilony rozciągnięte są wzdłuż jednej linii i ustawione niczym zęby grzebienia wobec centralnej platformy, stanowiącej serce założenia.

Więcej informacji o konkursie i wybranych do finału pracach na stronie internetowej szpitala Nyt Hospital Nordsjælland.

Dodaj komentarz